De kracht van expertise

Nadat een notaris de ontruimer opdracht had gegeven de woning te laten ontruimen rees er toch een twijfel bij haar. Een onderbuik gevoel, dat er toch iets van waarde zou kunnen zijn. Misschien toch dat beeld, die vaasjes of dat schilderij met eendjes? De ontruimer had een kostenvoorstel gedaan en zou ‘alles’ wel meenemen. Maar toch. Een collega adviseerde haar mij te bellen want ze hadden goede ervaringen met ons. En zo belde ze mij op met de vraag over onze werkwijze. Ik luisterde naar haar verhaal en mijn eerste vraag was of de ontruimer kennis van zaken had. Het antwoord bleef uit. “Het zou toch moeten zijn, ik denk het wel. Maar dan zou het erg zijn dat hij niet meldt dat er waardevolle spullen staan”. Ik bood aan gewoon vrijblijvend langs te komen om mijn expertise te geven over de inboedel. “Fijn, zou je dat willen doen” antwoordde opgelucht de notaris. En zo bezocht ik later de woning.

Mijn eerste indruk was dat dit klassiek en stijlvolle interieur met liefde was opgebouwd. Bij het betreden van de woonkamer viel meteen mijn oog op een bronzen Art Deco beeld met een ivoren gezichtje. Ik kwam dichterbij en mijn kunsthart opende zich. Het was een beeld van de Franse kunstenaar Demetre Chiparus. Op de markt verschijnen van deze kunstenaar steeds meer afgietsels maar een origineel, had ik lang niet gezien. Wat een start. Bij het passeren van de voornamelijk met blauw ingerichte porseleinkast trok mijn aandacht naar Chinees porselein. Na het openen van de kast haalde ik met kloppend hart deze eruit. Het waren prachtige objecten uit de Chien-Lung en Kang Hsi periode. Fraai floraal en figuraal gedecodeerd en puntgaaf. En zeker internationaal gezocht. De notaris vertelde dat deze nalatenschap bestemd was voor een aantal mooie goede doelen. We liepen verder door de woning en ik verzamelde alles wat verkoopbaar was. Ik lichtte een aantal objecten toe met storytelling en gaf haar een indicatie over de mogelijke opbrengst. De notaris bloosde en een glimlach verscheen.

Ik vertelde haar over onze showroom en de nieuwe service ‘Veilinghuismakelaar’. Wij selecteren het best passende nationale of internationale veilinghuis. Dat sprak haar direct aan. Gezamenlijk pakten we alles in en ik maakte online een inbreng account voor haar aan. Met een tevreden gevoel reed ik naar de zaak en bedacht bij welke veilinghuizen deze objecten verkocht zouden kunnen worden. Aangekomen daar fotografeerde ik de objecten en mailde deze naar een aantal. Het was nog geen 45 minuten later toen het eerste veilinghuis zich al meldde. En zo vier dagen later was alles verzendklaar en werd verspreid over een Engels en Nederlands veilinghuis.

Inmiddels zijn we negen maanden verder en is alles succesvol verkocht. De notaris kan met opgeheven hoofd de eindbalans opmaken en de € 39.700,- veiling opbrengst verdelen tussen de goede doelen. Wat fijn, vooral het met respect naleven van de wens van de overledene. Hoe goed de transparantie en expertise. Motto is: weet wat je ontruimd en door wie. Boedelmakelaar werkt voor u.

Eric Branger sinds 2009 eigenaar van Boedelmakelaar en sinds 2014 van showroom Mantorini (voorheen BM De Sociëteit). Naast het zorgeloos afwikkelen van inboedels verkopen wij via Veilinghuismakelaar en in onze Showroom.

www.boedelmakelaar.nl | www.mantorini.nl | 088 – 000 9 222