Eigenzinnige oudtante

In de 14 jaar van Boedelmakelaar zijn er altijd van die bijzondere opdrachten geweest. Het was rond kerst 2016 toen ik werd gebeld om langs te komen voor een inboedel in de omgeving van Den Haag. Er werd mij gevraagd om zeker een uur of drie beschikbaar te zijn. Natuurlijk benieuwd en enthousiast zocht ik het adres via Google Earth op. Ik keek naar de kaart en tot mijn verbazing zag ik alleen maar groen. Verder inzoomend op de locatie zag ik een groot object met zwembad, tennisbaan en diverse waterpartijen.

De dag was aangebroken en ik stapte met gezonde spanning in de auto. Aangekomen bij het adres zag ik geen huis alleen maar twee grote imposante metalen hekken. Ik meldde mij via de intercom. Een krakende stem beantwoordde mij met: ‘’ik kom u tegemoet’’. Als uit een zwartwit film kwam op een fiets, uit de 50er jaren, wiebelend een oude man met baret aanfietsen vergezeld door twee jachthonden. ‘Meneer Branger u wordt verwacht’’ zei hij. Een verdere conversatie met deze heer kwam er niet want hij dirigeerde direct na het openen van de poort door te rijden tot de fontein aan de voorzijde. Dat klinkt goed dacht ik.

Na honderd meter tussen rhododendrons te hebben gereden doemde uit het niets een majestueus neoclassicistisch landhuis op. Bijzondere raampartijen sierden het huis met daarvoor een fraaie stenen trap met bordes waarop kapitale Versailles zandstenen vazen. Bij het betreden van de trap ging de dubbele voordeur open en werd ik hartelijk ontvangen door een echtpaar. ‘’Kom binnen en wees welkom’’ begroetten ze mij. Ik betrad de hal en moest mijn passie en liefde voor kunst & antiek even in toom houden. Aangestaard door eeuwenoude portretten volgde ik hen naar de living. Als een kind wat onder de indruk is van de ‘Droomvlucht’ in de Efteling, zo voelde ik mij in deze kamer. Alles ademde geschiedenis uit. De meubels, het porselein, de schilderijen, het zilver echt alles. ‘’Onze oudtante is overleden op 104 jarige leeftijd. Ze was de 4e generatie die hier gewoond heeft. En wij zijn de enige erfgenamen. Jacques die u heeft ontmoet bij de poort erft het oude koetshuis achtergelegen op het landgoed. Hij woont hier al zijn hele leven’’. Na een kopje koffie uit Sèvres porselein begon de rondleiding. Ik begreep direct waarom ze veel tijd van mij hadden gevraagd. Bij elke deur die werd geopend werd ik betoverd door objecten uit de 18e en 19e eeuw. Na een kleine twee uur weer terug in de living nam ik bekomend van alle schoonheid een 2e kopje koffie. ‘’De notaris van onze oudtante heeft uw naam genoemd om de complete inboedel te behartigen’’. Ik vroeg: ‘’Waarom niet de stukken te behouden bij het huis?’’ Onze oudtante had besloten dat het interieur maar eens ‘’moest uitvliegen’’. Ook anderen te laten genieten van deze schoonheden in plaats van hier te laten. Ze was nu eenmaal een eigenzinnige vrouw. Ik bood natuurlijk geen weerstand.

Twee weken later waren we ter plaatse om het landhuis leeg te halen. Het werden twee bijzondere weken om nooit meer te vergeten met mooie ontdekkingen. Een groot deel van haar collectie hebben we laten veilen in London en New York of kwamen bij ons in BM De Sociëteit. De kers op de taart waren haar drie oldtimers die zeker 25 jaar stil hadden gestaan in de garage.

Eric Branger is sinds 2009 oprichter en directeur van Boedelmakelaar en sinds 2014 Mantorini (vh BM De Sociëteit). Naast het zorgeloos afwikkelen van inboedels verkopen wij kunst & antiek bij Mantorini en via Veilinghuismakelaar.

www.boedelmakelaar.nl | www.mantorini.nl | 088 – 000 9 222